Een strategisch debiteurenbeheer opzetten.
Een strategisch debiteurenbeheer opzetten

Bij sommigen van onze klanten zien we een paar veelgemaakte fouten in debiteurenbeheer terugkeren. Fouten die tal van nadelen hebben en de bedrijfsvoering op meerdere vlakken moeilijk of zelfs onmogelijk maken. In dit blogartikel sommen we een paar van die essentiële fouten op, meerbepaald fouten in interne communicatie, taakverdeling en het inningsproces op zich. We vertellen vervolgens ook wat een mogelijke oplossing kan zijn en hoe de software van CollectOnline die oplossing ondersteunt.

Hoe zorg ik ervoor dat debiteurenbeheer commerciële diensten niet in de weg staat?

Debiteurenbeheer heeft een grote invloed op klanttevredenheid: wanneer u facturen te strak opvolgt en klanten overstelpt met herinneringen zullen ze u dat niet in dank afnemen. Ook al waren ze tevreden van het hele proces, dat laatste – wrange – gevoel zullen ze steeds onthouden.

Het is dus belangrijk om het juiste evenwicht te vinden bij debiteurenbeheer: gerichte, persoonlijke communicatie op vooraf afgestemde tijdstippen, zodat de klant niet gebruuskeerd wordt tijdens het betalingsproces.

Het antwoord: kies dus voor een gestroomlijnde digitale oplossing voor debiteurenbeheer die voldoende mogelijkheden biedt om uw communicatie perfect op de klant af te stemmen. Dankzij de geïntegreerde e-mail, sortering op doelgroepen en geautomatiseerde processen van onze software zorgt u voor een debiteurenbeheer dat uw commerciële diensten ondersteunt. Want dat is uiteraard de bedoeling: een evenwicht tussen strategie, verkoopgericht denken én klanttevredenheid.

Hoe communiceer ik met de doelgroep?

Bepalend voor het vorige punt is uiteraard de communicatie met debiteuren. Daarbij zijn drie punten erg belangrijk om te onthouden:

  • Het communicatiekanaal;
  • De toon van de communicatie;
  • De frequentie van de communicatie;
  • De opvolging van wat er is afgesproken.

Bovendien is geen enkele debiteur dezelfde. Elk van hen vergt een andere toon en verkiest een ander kanaal. Met Dunning Online kan u eenvoudig debiteuren onderverdelen in doelgroepen en hier een duidelijke toon van communicatie aan koppelen. Met behulp van automatische reminders is het eenvoudig om debiteuren op te volgen en afspraken na te komen.

Hoe stroomlijn ik bedrijfsprocessen?

De factureringsfase van het verkoopproces wordt ook wel eens de barometer van het bedrijf genoemd: als klanten klachten hebben of bepaalde diensten minder goed werken zal het daar duidelijk worden: klanten zullen u duidelijk laten weten dat ze niet tevreden zijn en dat ze eventueel minder willen betalen.

In feite werkt het hele systeem als een trechter: zit er bijvoorbeeld een fout in de behandeling van een dossier, het opvolgen van een vraag of het transport? Die klachten zullen allemaal naar boven komen als de factuur moet betaald worden.

Net om deze reden bent u als onderneming continu bezig met het stroomlijnen van processen. En daar is debiteurenbeheer geen uitzondering in. Met behulp van de software van CollectOnline stroomlijnt en automatiseert u de opvolging van facturen en communicatie met debiteuren.

Meer weten over het uitstippelen van een strategisch debiteurenbeheer?

We helpen onze klanten met efficiënt en effectief debiteurenbeheer. Benieuwd naar wat CollectOnline voor u kan betekenen? Klaar om wat extra kennis op te doen?

Ontdek CollectOnline op https://collectonline.eu.

Over de schrijver
Reactie plaatsen